АРХИТЕКТУРНА КНИЖАРНИЦА

Разпродажба!

Българската промишлена архитектура, видяна през 1980-81 година

18.00 лв.

В началото на осемдесете години (1980/1981г.) арх. Любен Сиврев заедно с арх. Велчо Стоянов и арх. Чавдар Спасов осъществяват три обиколки на България за заснимане на промишлени предприятия и за разговори с техния производствен и ръководен персонал. Около 80% от публикуваните снимки са заснети от автора с тогавашната фотографска техника. Има подбрани фотоси и от държавния архив, и от колеги. Много важно е, че се показва голяма част от събраните материали, което ще бъде уважение към труда на едно талантливо архитектурно поколение, се казва в резюмето за книгата.

Книгата няма претенциите за история на българската промишлена архитектура. Тя е един малък отрязък от нея. Представените примери показват, че нашите архитекти-промишленици не са допускали на българска земя други да творят архитектурата ни, независимо от коя страна са идвали технологиите и съоръженията (съветски, немски, белгийски, френски и т..н.).

С много малки изключения понятието „сталинска“ промишлена архитектура у нас не съществува. Няма и европейско подражателство. Има българска промишлена архитектура, заради която си е струвало да се поработи много месеци и нощи. Впрочем, всеки непредубеден човек ще види какви добри комплекси са правили българските архитекти при ограничените възможности на времето. Това не е носталгия по миналото, а дълг към историята на Българската промишлена архитектура, се казва още в резюмето.

Любен Янков Сиврев е роден на 09.07.1936 г. в с. Ломци, Разградско. Завършва гимназия в Разград. Следва архитектура в София. Дипломира се през 1960 и същата година постъпва в проектантската организация в Разград. След няколко години проектантска практика е приет за редовен асистент в катедрата (1966). Защитава докторат в областта на хладилните складове във Ваймар, Германия, под ръководството на проф. Ланерт. Хабилитира се като доцент (1976) и професор (1986). Зам.-ректор е на УАСГ в периода 1980–1988 и е ръководител на катедрата от 1988 до 1992. Успоредно с преподавателската и админи-стративната си работа организира проектантско ателие към СПП – ВИАС и заедно с брат си арх. Иван Сиврев и няколко по-млади колеги развива усилена проектантска дейност. След пенсионирането си (2003) е хоноруван преподавател в катедрата и едновременно с това – професор във Варненския свободен университет. Участва в колектив за разработка на Общ устройствен план (ОУП) на София (Функционална система “Труд”. Научните му интереси са свързани предимно с общественото обслужване в промишлените предприятия и територии. Автор е на две монографии в тази област.

Автор: Проф. д-р. арх. Любен Сиврев
Издателство: ВСУ „Черноризец Храбър“
Година на издаване: 2012
Страници: 240
Корици: Меки
Формат: А4

Отзиви

Все още няма отзиви.

Само влезли клиенти, които са поръчали този продукт, могат да оставят отзив.