АРХИТЕКТУРНА КНИЖАРНИЦА

Как да изследваме градския живот – Ян Геел и Биргит Сваре

39.00 лв.

Българският превод на „библията в урбанистиката“ е на доц. д-р арх. Пламен Петров – преподавател в Архитектурния факултет на ВСУ „Черноризец Храбър“. На 180 страници проф. Ян Геел и неговият докторант Биргит Сваре представят знанията за човешкото поведение в градската среда, равнопоставено със знанията за сградите и транспортните системи. Основната цел на изданието е да утвърди градския живот като важна част от градоустройственото планиране. „Необходими са политическа воля и лидерство, за да се адресира проблемът към градския живот“, се казва в увода на българското издание. „Проучванията могат да бъдат важен инструмент за подобряване на градските пространства, поставяйки за цел оформянето на градове с човешки облик. Изследванията могат да бъдат използвани при вземането на решения като част от общото планиране или при планирането на отделни елементи, като улици, площади и паркове“, пише още в изданието. „Как да изследваме градския живот“ е основна книга с инструменти за всички, които се стремят да създадат по-добри градове за хората“, смята Роб Адамс – директор на мелбърнския „Сити дизайн“.

Проф. арх. Ян Геел е удостоен с почетното звание „доктор хонорис кауза“ на Варненския свободен университет. Под неговия патронаж е студентската лаборатория „Варна – град за хората“, която традиционно се провежда във ВСУ „Черноризец Храбър“. Един от специализираните архитектурни кабинети в университета носи неговото име.

Проф. арх. Ян Геел е автор на монографиите „Градове за хората“, „Живот между сградите“, „Нови градски пространства“, „Публични пространства – обществен живот“ и др. Негово дело са реализирани проекти за подобряване на градската среда в Копенхаген, Стокхолм, Ротердам, Лондон, Аман, Мелбърн, Сидни, Сан Франциско, Ню Йорк, Москва и др.

Книгата „Как да изследваме градския живот“ се издава със съдействието на „Холдинг Варна“ АД.

Ян Геел, едно от най-значимите имена в градското планиране и автор на многобройни проекти за подобряване на градската среда в Копенхаген, Стокхолм, Ротердам, Лондон, Аман, Мускат, Мелбърн, Сидни, Сан Франциско, Сиатъл, Ню Йорк, пристига в България, за да изнесе лекция на форума One Architecture Week и да представи книгата си „Градове за хората“, издание на ИК Жанет 45.

Датският архитект е звездата в двудневната програма с лекции на деветото издание на международния фестивал за съвременна архитектура и градска среда One Architecture Week 2016 в Пловдив, където ще изнесе лекция на 9 октомври, неделя, от 18:00. Представянето на книгата е на 10 октомври, понеделник, в Софийска градска художествена галерия в 18:30.

Геел идва в България по инициатива на One Architecture Week, главния архитект на София Здравко Здравков и издателство „Жанет 45“. Той е бивш професор в Кралската академия по изящни изкуства в Дания и съосновател на студиото Gehl Architects, което консултира градове с цел подобряване на обществените пространства и подпомага прехода от автомобилен към пешеходен и велосипеден транспорт. Основа в работата му е идеята за публичното пространство в градовете като човешко право. Според него добрите условия за пешеходство и колоездене трябва да са неизменна част от всяка интегрирана политика в областта на общественото здраве. През 2016 г. по повод 50 години от началото на работата си Геел е избран за куратор на датския павилион на архитектурното биенале във Венеция. Той идва с подкрепата на Посолство на Дания в София.

Добрата градска среда продължава да бъде голямо предизвикателство за архитектурните изследвания и образование. Прекалено малко е направено досега, за да се осигурят качествени обитаеми градове за бързо растящото население в световен мащаб. Моята нова книга „Градове за хората“, която ще излезе на български през октомври, дава много отговори на това какво може да се направи, но по-важното е как да бъдем сигурни, че този нов тип хуманистичен коректив ще бъде приложен.“ 

Ян Геел

  • Автор: Ян Геел и Биргит Сваре
  • Превод от англ.: Доц. д-р арх. Пламен Петров
  • Издателство: ВСУ „Черноризец Храбър“
  • Година на издаване: 2013
  • Корици: твърди
  • Брой страници: 182
  • Формат: 21,5 cm x 26 cm

Отзиви

Все още няма отзиви.

Само влезли клиенти, които са поръчали този продукт, могат да оставят отзив.